Slováci sú maškrtný národ, a takmer žiadna oslava sa nezaobíde bez konzumácie rôznych sladkostí s obsahom kakaa a čokolády. Maškrtia nielen ľudia, ale aj ich zvieratká, preto je potrebné vedieť, že
Čokoláda je pre psov a mačky sladký jed!
Kakaový prášok a čokoláda s vysokým podielom kakaa totiž obsahujú veľké množstvo alkaloidov teobromín a kofeín, ktoré sú pre zvieratá toxické. Intenzita otravy závisí predovšetkým od obsahu teobromínu.

Ilustračná fotografia – zdroj: Internet
Najnebezpečnejší je kakaový prášok a kvalitné čokolády s vysokým podielom kakaa, mliečna a biela čokoláda sú menej jedovaté. Pozor však treba dávať aj na iné výrobky s obsahom kakaa.
Obsah teobromínu v rôznych druhoch čokolád:
– biela čokoláda – 1 mg/100 g
– mliečna čokoláda – 200 mg/100 g
– čokoláda na varenie – 1400 mg/100 g
– 90% horká čokoláda – 2400 mg/100 g
– kakaový prášok – 2650 mg/100 g
Napríklad 70 g čokolády na varenie je smrteľná dávka pre 10 kg psa, a len 14 g tejto čokolády stačí na smrteľnú otravu 2 kg psíka. Nebezpečné môže byť jednorazové požitie nadmerného množstva čokolády, ale aj dlhodobé podávanie tzv. podprahových dávok. Po prijatí sa v organizme tieto látky rýchle vstrebávajú a stimulujú činnosť srdca, mozgu a kostrovej svaloviny.
Prvé príznaky otravy sa prejavia do niekoľkých hodín, dochádza k vracaniu a hnačke, neskôr k zvýšeniu srdcovej frekvencie a zrýchleniu dychu, celkovému nepokoju, triaške až zášklbom svalstva a zviera častejšie močí.
Rozvinutá otrava sa prejavuje nekontrolovanou triaškou, kŕčmi a neschopnosťou pohybovať sa. K úhynu dochádza v dôsledku zlyhania srdca a obehového systému. U zvierat so závažnými prejavmi otravy je nádej na záchranu aj napriek liečbe malá.
Najdôležitejšie je otrave predchádzať – nedávať zvieratám sladkosti s obsahom čokolády a zamedziť im prístup k týmto produktom. Keď sa už stane, že zviera požije nejakú nebezpečnú maškrtu, je potrebné vyvolať zvracanie a urýchlene vyhľadať veterinárneho lekára.
Autor článku: MVDr. Zuzana Stražanová
© MVDr. Zuzana Stražanová. Článok môže byť šírený, kopírovaný a používaný iba pre nekomerčné účely, a to len v neskrátenej podobe a s uvedením autorky článku a zdroja s aktívnym odkazom.